Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

TA " ΙΣΟΒΙΑ ΔΕΛΤΙΑ" ΣΕ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ......



Σήμερα θα φιλοξενησουμε ενα διαφωτιστικο αρθρο απο την ιστοσελίδα http://newsacademies.gr/
που ασχολειτε με τις ακαδημίες και τον συντακτη  Δημητρη Ζωρζο, που αναλύει τις επιπτωσεις που υπάρχουν στους νεαρούς ποδοσφαιριστες οταν υπογράφουν το δελτιο τους με το σωματειο
στο οποιο συμφωνούμε απολυτα.

"Κάποια στιγμή έρχεται η ώρα να υπογράψουν τα παιδιά δελτία για να παίζουν στα επίσημα πρωταθλήματα των Ενώσεων και τότε για τα ανήλικα τέκνα θα πρέπει να μπει και η τζίφρα του γονέα ή του κηδεμόνα τους. Τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει οι κανονισμοί, ώστε να προστατεύονται οι ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές από παράγοντες που έχουν στο μυαλό τους μύχιες σκέψεις, αλλά ακόμα είμαστε μακριά από το ιδεατό.

Πράγματι, δεν γνωρίζουν όλοι οι γονείς πως πρέπει να λειτουργήσουν και πολλές φορές πιάνονται στην… φάκα των εγκωμίων και της καλής πρόθεσης που αντιλαμβάνονται ή νομίζουν ότι έχει ο συνομιλητής τους. Δικαιούνται, όμως, οι κηδεμόνες ανηλίκων να τα δεσμεύσουν για μια… ζωή;

Η γνωστή ρήση «αμαρτίαι γονέων παιδεύουσι τέκνα» ισχύει και στο ποδόσφαιρο, αν και βέβαια στην εποχή μας όλο και περισσότεροι είναι υποψιασμένοι. Οι κανονισμοί της ΕΠΟ για τους ανήλικους (κάτω των 18 ετών) ποδοσφαιριστές που υπογράφουν συμβόλαιο επαγγελματία ποδοσφαιριστή έχει ανώτατο όριο τα 3 χρόνια. Και αναρωτιέται κανείς γιατί δεν συμβαίνει το ίδιο και σε όσα παιδιά υπογράφουν ατομικό δελτίο ιδιότητας ποδοσφαιριστή σε ερασιτεχνικό επίπεδο;

Θεωρητικά αυτό μπορεί να γίνει με τα δελτία ορισμένου χρόνου, όμως δεν ισχύει στην πρακτική που ακολουθείται γενικότερα. Ο γονέας που δεν επιθυμεί μια δική του λάθος απόφαση να δεσμεύσει το παιδί του για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα έρχεται αντιμέτωπος με έμπειρους παράγοντες που τάζουν λαγούς με πετραχήλια και ποντάρουν στην πίεση που ασκεί ο μικρός στον κηδεμόνα για να μείνει και να παίξει στην ομάδα με τους φίλους του.

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα που θα πρέπει να προβληματίσουν τους πάντες για το αν θα πρέπει βάλουν την υπογραφή τους σε ένα δελτίο. Και θα πρέπει να διατηρούν την ψυχραιμία τους και να διαβάσουν τους κανονισμούς πριν αποφασίσουν. Στην εποχή μας και από την στιγμή που φτάσαμε στο σημείο οι γονείς να πληρώνουν τα πάντα (συνδρομή, αθλητικό υλικό, έξοδα για τουρνουά) δεν δικαιούται καμία από αυτές τις ομάδες να απαιτεί δελτία μεγάλης διάρκειας.

«ΘΑ ΣΟΥ ΚΡΕΜΑΣΩ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ…»
Γνωρίζουμε επίσης ότι στις μεγάλες ΠΑΕ, οι οποίες αναλαμβάνουν το κόστος τέτοιων εξόδων για τους ανήλικους ποδοσφαιριστές η επιλογή που δίνεται σε γονείς και παιδιά είναι τα «ισόβια» δελτία. Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούν κάτι άλλο, αλλιώς σε… στέλνουν και πάνε γι’ άλλα. Ουδείς μπορεί να επιβάλλει σε κάθε γονέα πως θα λειτουργήσει, όμως και κανένας (παράγοντας ή προπονητής) δεν μπορεί να τον διαβεβαιώσει πως θα μπορέσει να φύγει σε 2-3 χρόνια, αν από κάποιο διάστημα και έπειτα το παιδί του μαραζώνει, στεναχωριέται και δεν αισθάνεται καλά στην συγκεκριμένη ομάδα.

Η έκφραση «θα σου κρεμάσω το δελτίο στον τοίχο» υπήρξε…must στο ελληνικό ποδόσφαιρο για πολλές δεκαετίες. Τώρα, βέβαια, ισχύει ο κανονισμός που αναφέρει ότι «Ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής που αποδεδειγμένα δεν χρησιμοποιήθηκε σε επίσημους αγώνες επί δύο (2) συνεχείς ολόκληρες ποδοσφαιρικές περιόδους, δύναται μετά από αίτησή του να καταστεί ελεύθερος με απόφαση της Επιτροπής Ιδιότητας Ποδοσφαιριστών της ΕΠΟ. Η διάταξη αυτή αφορά αποκλειστικά ποδοσφαιριστές, που έχουν το δικαίωμα να αγωνίζονται στην ομάδα αντρών του σωματείου τους. Ο χρόνος τιμωρίας, στράτευσης και τραυματισμού δεν προσμετράται στον προσδιορισμό του χρόνου της μη συμμετοχής του ποδοσφαιριστή στους επίσημους αγώνες της ομάδας που ανήκει».

Καλό είναι, βέβαια, να μην φτάσει κάποιος εκεί, διότι θα έχει χάσει δύο χρόνια ενεργούς ποδοσφαιρικής ενασχόλησης. Κι αν υπάρχουν υψηλές φιλοδοξίες, δύσκολα μετά θα μπορεί να το αλλάξει. Γι’ αυτό είναι υποχρέωση του κάθε γονιού να σκέφτεται καλά και να κοιτάζει μακριά πριν υποθηκεύσει το μέλλον του παιδιού του."

Πηγη http://newsacademies.gr/